Reklama
 
Blog | Jaromír Čtrnáctý

Diskuze s Národní stranou – co vy na to, pane Louka?

Zhruba před půlrokem jsem se po e-mailu zkusil zeptat Národní strany, kdo je a kdo není Čech (e-mailová komunikace viz článek). Článek nechávám bez komentáře, ale za komentáře budu rád.

Definice národa na stránkách Národní strany

(http://www.narodni-strana.cz/nsinfo.php?zobraz=deklarace)

Národ je historicky vzniklá a dlouhodobě utvářená společnost lidí, která se zformovala na základě blízkých podmínek a nesčetného množství okolností. Mezi nejzákladnější podmínky formování národa patří zejména: společně obývané, geograficky vymezené území, jazyková jednota, společné tradice a dějiny, vědomé sdílení téhož dějinného osudu, sdílení základních náboženských a kulturních tradic a duchovních a morálních principů.“
Definujeme národ na etnicko-antropologickém, územním, jazykovém, historickém a kulturně-společenském základě. Český národ je slovanského původu, od 8.století trvale žijící na jednotném území v přibližných hranicích současné ČR, používající český jazyk.
Česká republika je národním státem Čechů, Moravanů a Slezanů. Ti společně a rovnocenně tvoří český národ. Český národ jako takový je jednotný a dělení na Čechy, Moravany a Slezany je použitelné pouze z místopisného a historického hlediska. Jsme desetimilionovým národem žijícím na území necelých osmdesáti tisíc kilometrů čtverečních, jakékoli další dělení by ve svých důsledcích přineslo záporný výsledek. Není důležité, kdo z nás se narodil v Čechách, kdo na Moravě a kdo ve Slezsku – všichni jsme si rovni, jsme-li vlastenci.
Český národ je samostatný, suverénní, svrchovaný a nezávislý, a spojují jej české národní zájmy. Z výše uvedených hledisek není možné, stát se příslušníkem českého národa, tedy Čechem, Moravanem či Slezanem, tím je možné se pouze narodit!

Reklama

—————————————————————————————————————–

Dobrý den,

jmenuji se Jaromír Čtrnáctý, studuji v Praze ekonomii a zajímám se mimo jiné o politiku. Po přečtení „definice národa“ na vašich www stránkách mě napadá mimo jiné tato otázka: Tvrdíte-li, že Čechem se nelze stát, ale pouze narodit, zajímalo by mě, kdy toto pravidlo začalo platit. Je Čechem například dnes šedesátiletý potomek přistěhovalců z Polska, narozený v Praze, jehož předkové přišli do Čech v 18.století? A pokud ano, může se analogicky dnes stát Čechem potomek přistěhovalců, narozený již v ČR ?

Děkuji za odpověď
Jaromír Čtrnáctý

—————————————————————————————————————–

Dobrý den, naše definice je poměrně jasná a neumožňuje podobné polemiky. Vaše „případy“ jsou častým předmětem otázek, leč odpověď je vždy stejná, viz. výše. Jak se tito lidé vnitřně cítí, kdy se zde narodili… atd. není podstatné, zůstávají dětmi svých rodičů. Vzhledem k Vašemu studiu a zájmu o věc jistě není nutné dodávat, že v jedné ze dvou definicí národa nejsme ono „po jazyku.“

S úctou

TONS

—————————————————————————————————————–

Dobrý den, děkuji za rychlou, i když jen částečnou odpověď. Pokud vaše definice neumožňuje polemiky, tak mi prosím jen jasně odpovězte: Kdy začalo platit pravidlo, že Čechem se nelze stát, ale pouze narodit? Je Čechem potomek přistěhovalců z Polska, kteří přišli do Čech v 18.století?

S pozdravem,

Jaromír Čtrnáctý

—————————————————————————————————————–

Dobrý den, odpověď jste obdržel vyčerpávající a neshledáváme důvody k další polemice.
Děkujeme za zájem
TONS