Reklama
 
Blog | Jaromír Čtrnáctý

Irán má právo na jaderné zbraně

Zajímal by mě názor čtenářů tohoto blogu na toto tvrzení. Níže uvádím několik argumentů, proč názor, že Irán nesmí získat jadernou zbraň, podle mě neobstojí.

 

Kdo rozhoduje, zda Irán (respektive kdokoli na světě) oficiálně smí, nebo nesmí získat jadernou zbraň? Jednoduše řečeno, jsou to Spojené státy. (Nebo je to jinak? Existuje nějaká instituce, která by mohla někomu posvětit výrobu jaderné zbraně přestože by USA byly proti?)

Dejme tomu, že jsem představitel nějakého státu (Írán), nejsem spojenec USA a chci jadernou zbraň. USA řekne ne. Co teď? Logicky bych se ptal: Proč máte vy právo rozhodovat o tom, jestli já budu mít jadernou zbraň? Jakým právem? Myslím, že je to prostě proto, že jste ji vyrobili první, už ji máte a hlídáte si svůj monopol. Svět je pro vás jednodušší, když ji vy a vaši spojenci máte a ostatní ne. Proto se Izraeli „neoficiální“ vlastnictví jaderné bomby toleruje, ale u Íranu se z toho dělá takové haló. A co Indie a Pákistán? Tyto země se někoho ptaly, nebo prostě vyrobily a hotovo, přeber si to, světě? Taky je zvláštní, že o vlastnictví jaderné bomby by měla rozhodovat země, která ji zatím jako jediná na světě použila proti civilistům. 

Závěr Iránského státníka: Nejde tady o žádné univerzální principy dobra a zla. USA mi prostě brání ve vlastnictví zbraně z pozice silnějšího, oficiálně se ale schovávají za řeči o bezpečnosti ve světě, demokracii atd. Tedy lžou. Já tedy mohu taky lhát. Budu samozřejmě tvrdit, že obohacuju uran pro mírové účely, budu jakýmkoli způsobem získávat čas, zpřístupňovat vyklizené továrny mezinárodním inspektorům a někde pod zemí dál obohacovat. Až zbraň mít budu, role se vymění. Budu nenapadnutelný a USA se mnou už nebudou moci jednat jen z pozice síly. Neexistuje nic, co by mi mohli slíbit, aby mě přesvědčili zbraň nemít.

Reklama

Jako občan ČR a EU si myslím toto: Byl bych raději, kdyby Írán zbraň neměl. Ale došel jsem k tomu, že neexistuje žádný objektivní, morální důvod, který by svět – potažmo USA – opravňoval k tomu Íránu ve vlastnictví. Vlastnictví zbraně je něco jiného než její použití. A pokud ji nějaký stát vlastnit chce, má na to právo. Ostatní se mohou snažit mu v tom zabránit, ale schovávat se přitom za principy dobra je pokrytecké. 

Napadá vás nějaký argument, který by dokázal, že bránit Íránu ve vlastnictví jaderné zbraně je objektivně a morálně správné a ne jen výhodné pro nás?